Bergendang Dan Bermukun Dalam Masyarakat Melayu Sarawak - Fatimah, Hj Subet; Salbia, Hassan (Universiti Malaysia Sarawak, UNIMAS, 2009)
Kertas kerja ini akan membicarakan secara deskriptif aktiviti bergendang dan bermukun dalam masyarakat Melayu Sarawak. Bergendang dan bermukun merupakan satu aktiviti yang masih diamalkan oleh sesetengah masyarakat Melayu, khususnya di kawasan kampung-kampung. Bentuk seni ini dipenuhi dengan aksi berbalas pantun antara tukang gendang (seh gendang) dan topeng-topeng/penandak-penandak (penari) Oleh itu, aktiviti ini secara langsung dikaitkan dengan aktiviti berpantun dalam kalangan masyarakat Sarawak.