Perbandingan Kostum Antara Watak Adam Dan Hawa Dalam Pementasan Monolog : Skrip Bukan Bunuh Diri Karya Dinsman Sebagai Kajian Kes - Irmaningsih Binti, Nabet (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 2007)
Kajian ini adalah kes studi bagi skrip Bukan Bunuh Diri karya Dinsman. Dalam kajian ini, perbandingan akan dilihat dari segi kostum watak Adam dan Hawa. Kostum watak Adam adalah kostum bagi pelakon lelaki dan telah biasa dilakonkan di dalam pementasan teater Bukan Bunuh Diri sejak dari tahun 1975. Berbanding dengan karya adaptasi, watak Adam akan ditukarkan menjadi watak Hawa dan teater Bukan Bunuh Diri ini adalah jarang diberikan kepada pelakon wanita. Justeru, kajian yang teliti akan dilakukan dari segi pemerhatian dan pengumpulan data bagi penghasilan rekaan kostum watak Adam yang telah digunakan pada sesuatu pementasan yang lalu. Kemudian, satu penghasilan rekaan kostum bagi watak Hawa pula akan dilakukan.