UNIMAS Central Monitoring And Alerting System - Harun, Maksom; Siti Sabrina, Sabri; Noorjaya Chew, Mohd Husaini; Ahmad Zikrilah, Abdullah; Mohd Faisal, Amir Hamzah (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2014)
Proses pemantauan keseluruhan operasi penggunaan rangkaian, wifi, server, virtualization dan aplikasi yang menggunakan pelbagai platform sukar dilakukan secara bersepadu lebih-lebih lagi pemantauan perlu dilakukan secara berterusan agar perkhidmatan ICT di UNIMAS tidak terganggu dan warga UNIMAS dapat menikmati kemudahan ICT yang ditawarkan pada setiap masa.