RENCANA - Hamrila, Abdul Latif (Penerbitan Gabungan Penulis-Penulis Muda Negeri Kelantan (GEMA), Kelantan, 2026)
Penulisan berbentuk analisis atau kupasan isu semasa, sosial, akademik atau pemikiran. Ianya menggabungkan fakta, pandangan penulis mahupun hasil interpretasi yang rasional. Dalam landskap penulisan umum, penulisan sesebuah rencana bertujuan mencetuskan pemahaman, renungan atau wacana awam. Oleh itu, rencana berperanan penting dalam membentuk pemikiran awam.