Peranan Kerajaan Dalam Pembangunan Pendidikan Komuniti Orang Asli - Daniel Ugih, Echoh; Mohd Sham, Kamis (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi, 2025)
Buku ini menyediakan penerokaan mendalam terhadap isu kelestarian dalam alam sekitar, sosial dan ekonomi yang dihadapi oleh komuniti Orang Asli di Malaysia,. Berdasarkan penyelidikan primer dan analisis kritikal, buku ini membincangkan isu-isu penting seperti hak tanah, pemuliharaan alam sekitar, pendidikan dan budaya dan pemeliharaan pengetahuan tradisional. Setiap bab mengupas kajian kes dunia sebenar dan kerangka konseptual, memberikan gambaran yang mendalam tentang bagaimana komuniti Orang Asli menyesuaikan diri dengan tekanan pembangunan dan kelestarian semasa. Melalui sumbangan daripada sarjana dan pengamal yang berpengalaman, buku ini menawarkan perspektif unik terhadap landskap komuniti Orang Asli di Malaysia, menonjolkan ketahanan dan kebolehsuaian mereka serta mengetengahkar aspek-aspek yang memerlukan penambahbaikan dasar. la merupakan sumber rujukan penting bagi para penyelidik, pembuat dasar, dan sesiapa sahaja yang berminat dalam pemnbangunan lestari, hak Orang Asli dan integrasi pengetahuan ekologi tradisional dalam pengurusan alam sekitar moden.