PENGGUNAAN SISTEM MAKLUMAT GEOGRAFI (GIS) DALAM PEMETAAN DAN ANALISIS TABURAN DIALEK BAHASA: PENILAIAN SOROTAN LITERATUR - Norita, Jubit; Tarmiji, Masron; Azizul, Ahmad; Jeannet, Stephen; Nor-Ina, Kanyo (2024)
Sistem Maklumat Geografi (GIS) dalam linguistik ialah satu bidang yang menggabungkan analisis ruangan dan data linguistik untuk mengkaji hubungan antara bahasa dan lokasi geografi. Pendekatan ini dapat membantu penyelidik untuk meneroka pengaruh persekitaran fizikal, budaya dan dinamik sosial dalam mempengaruhi taburan bahasa. Justeru, GIS adalah teknologi penting yang dapat menyelesaikan masalah fenomena yang bersifat ruangan. GIS dengan kekuatan rujukan geografinya dapat membantu mengurus jumlah data ruangan yang besar, menjalankan analisis dan menghasilkan paparan kartografi hasil peta. Walaupun GIS telah banyak diaplikasikan dalam pelbagai bidang seperti bidang perubatan, jenayah, populasi, perhutanan, bioteknologi, pengangkutan dan sebagainya namun aplikasi GIS dalam kajian linguistik dan dialek masih terhad dan masih di peringkat awal. Sehingga kini, kajian-tentang aplikasi GIS dalam linguistik di Malaysia khususnya di Sabah dan Sarawak, masih berkurangan dan memerlukan pengkajian memandangkan Sabah dan Sarawak adalah negeri yang mempunyai penduduk berbilang etnik dengan dialek yang pelbagai. Hasil penelitian kajian-kajian lepas kebanyakan mempunyai kelemahan dalam konteks pemilihan saiz sampel. Kebanyakan jumlah sampel tidak ditentukan berdasarkan populasi penduduk dan tidak menggunakan teknik persampelan berstrata. Selain itu, kajian lepas juga tidak mengkaji hubungan ruangan