Peranan ahli Lembaga Koperasi (ALK) dalam kelangsungan k operasi nelayan di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. - Norfatiha, Othman; Abdul Rahman, Abdul Latip; Nor Hanim, Awang @ Mohd Noor; Muhammad Nazir Shah, Mohd (2025)
Penubuhan koperasi bertujuan memberi manfaat sosial, ekonomi dan budaya kepada anggotanya. Operasi koperasi bergantung kepada komitmen oleh Ahli Lembaga dan anggotanya bagi menjamin kelangsungan perniagaan yang dijalankan. Namun, bilangan koperasi yang diklasifikasikan sebagai tidak aktif dan dorman semakin meningkat. Permasalahan ini dikaitkan dengan dengan peranan pengurusan dan daya tahan koperasi dalam menjalankan perniagaan khususnya koperasi nelayan. Kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti peranan ALK dalam memastikan koperasi nelayan berdaya tahan bagi memberi manfaat kepada anggotanya. Kajian ini dijalankan di Kelantan, Terengganu dan Pahang. Kajian menggunakan pendekatan kualitatif menerusi perbincangan kumpulan berfokus (FGD) bersama empat orang daripada Persatuan Nelayan Negeri, empat orang daripada Suruhanjaya Koperasi Malaysia dan lapan orang daripada Koperasi Nelayan Negeri Terengganu. Hasil kajian mendapati koperasi nelayan di Pantai Timur Semenanjung Malaysia, hanya terdapat di Terengganu. Di Kelantan dan Pahang serta di Timur Johor iaitu Endau-Mersing telah dibubarkan dan berstatus dorman. Terdapat empat buah koperasi nelayan di Terengganu yang masih aktif iaitu koperasi nelayan Batu Rakit, koperasi nelayan Melayu Mengabang Telipot, koperasi nelayan Seberang Takir dan koperasi nelayan Kemaman Berhad. Hasil perbincangan mendapati, Ahli Lembaga Koperasi memainkan peranan yang penting khususnya dari segi pengurusan koperasi, komitmen, kompetensi dan jenis perniagaan yang dipilih serta sokongan institusi. Kelangsungan koperasi bergantung kepada pengurusan koperasi yang bijak mengatur dan mengurus ahli anggotanya. Kelangsungan koperasi nelayan memberi impak jangka panjang khususnya kepada jaminan sosial nelayan selepas mereka berhenti atau tidak mampu turun ke laut pada masa hadapan. Justeru, pemerkasaan koperasi nelayan adalah satu perkara penting yang perlu dititikberatkan dengan memberi nilai tambah seperti inisiatif kerajaan menambah caruman kepada anggota bagi menarik minat nelayan lain menyertai koperasi. Koperasi akan berdaya maju apabila mempunyai modal yang cukup untuk menjalankan perniagaan. Keuntungan yang tinggi membolehkan koperasi mengagihkan dividen yang lumayan kepada ahlinya.