CABARAN KOMUNIKASI, PENGURUSAN WARGA TUA DAN PSIKOLOGI BAGI PENJAGA YANG BEKERJA DI RUMAH PERLINDUNGAN WARGA TUA: KAJIAN KES DI SARAWAK - Nor Hanim, Awang @ Mohd Noor; Dolly, Paul Carlo; Athirah, Azhar (2025)
Populasi warga tua di Malaysia dijangka akan meningkat disebabkan oleh peningkatan jangka hayat golongan yang berumur 60 tahun dan ke atas menjelang 2030. Peningkatan ini adalah selaras dengan kecanggihan teknologi perubatan dan pertambahan rumah perlindungan yang mengkhususkan jagaan ke atas warga tua. Hal ini memberi cabaran kepada penjaga yang bekerja di rumah perlindungan warga tua dalam memberikan perkhidmatan jagaan yang sesuai dengan tahap kesihatan warga tua yang dijaga. Justeru, kertas kerja ini bertujuan untuk membincangkan bagaimanakah latar belakang pekerja yang menjaga warga tua dan mengenal pasti cabaran yang dihadapi sepanjang bekerja di rumah perlindungan warga tua tersebut. Latar belakang yang ditumpukan termasuklah dalam aspek tahap pendidikan dan tempoh berkhidmat di rumah perlindungan warga tua. Cabaran yang dihadapi oleh penjaga ini termasuklah dari segi komunikasi, pengurusan warga tua dan psikologi warga tua yang dijaga. Kaedah reka bentuk kualitatif berasaskan kajian kes dan temu bual mendalam yang digunakan dalam kajian ini dilakukan ke atas sembilan orang peserta kajian di Sarawak. Maklumat yang diperolehi akan dianalisis menerusi analisis tematik. Implikasinya, pekerja yang bekerja di rumah perlindungan warga tua perlu diberikan latihan yang secukupnya bagi mengatasi cabaran yang dihadapi oleh penjaga yang menjaga warga tua di rumah perlindungan. Oleh itu, kajian ini turut mencadangkan langkah-langkah yang boleh dilakukan bagi mengatasi cabaran yang dihadapi oleh penjaga sepanjang mereka memberikan perkhidmatan jagaan kepada warga tua yang menetap di rumah perlindungan.