KESESUAIAN PRINSIP REALISME DENGAN CARA HIDUP MASYARAKAT MELAYU-ISLAM KONTEMPORARI - Asyraff, Jamin; Fatimah, Hj Subet (UPSI Press, 2025)
Pengaplikasian aliran Barat dalam kegiatan kesusasteraan di Malaysia telah menimbulkan banyak perdebatan sehingga mencetuskan polemik sastera yang tidak berkesudahan sehingga kini. Sebagai satu daripada aliran Barat, realisme turut terkesan dengan polemik ini apabila dikatakan tidak sesuai dan gagal menepati konteks masyarakat tempatan khususnya dalam aspek cara hidup masyarakat Melayu-Islam kerana statusnya sebagai produk yang terhasil daripada konteks kehidupan yang sangat berbeza terutamanya dari segi agama, budaya, dan nilai kehidupan. Justeru, kajian ini dilaksanakan dengan tujuan untuk memperincikan pengaplikasian prinsip realisme bagi mengemukakan bukti kesesuaiannya dengan cara hidup masyarakat Melayu-Islam kontemporari berdasarkan novel-novel mutakhir Sasterawan Negara Rahman Shaari. Kajian ini berbentuk kualitatif menggunakan kaedah analisis kandungan berlandaskan prinsip-prinsip realisme Lukacs (1963, 1978, 1989, 1990) terhadap tema sosial dalam novel-novel mutakhir Sasterawan Negara Rahman Shaari iaitu novel Pernikahan di Lubuk Hantu (2008), Semoga Molek (2012) dan Cengkaman Hasrat (2015). Kaedah kepustakaan turut digunakan untuk mengenal pasti hubungan karya-karya yang dikaji dengan realiti cara hidup masyarakat Melayu-Islam kontemporari bagi menjelaskan kesesuaian aliran realisme dengan cara hidup masyarakat Melayu-Islam. Dapatan kajian ini menunjukkan pengaplikasian aliran ini tidak menampilkan sebarang percanggahan dan didapati bersesuaian dengan cara hidup masyarakat Melayu-Islam malahan turut menunjukkan impaknya ke arah memajukan masyarakat. Kesimpulannya, dapatan kajian ini dapat menjadi sampel bagi membuktikan kesesuaian aliran realisme dengan konteks kehidupan masyarakat Melayu-Islam masa kini di samping dapat menjadi hujah tentang kebolehaplikasian aliran ini dalam kegiatan kesusasteraan di Malaysia.