The Continuum: 3 Generasi - Mohamad Faizuan, Mat (2025)
The Continuum: 3 Generasi merupakan sebuah pembacaan intergenerasi yang menghimpunkan karya Raphael Scott Ahbeng, Sylvester Wielding Jussem, dan Mohamad Faizuan Mat sebagai representasi tiga era penting dalam perkembangan seni visual Malaysia, khususnya dari Sarawak. Artikel ini meneliti bagaimana kesinambungan idea dan bahasa visual terbentuk melalui pertindihan pengalaman, latar budaya, serta pendekatan estetika antara ketiga-tiga artis. Raphael Scott Ahbeng, sebagai generasi perintis, membawa naratif alam dan identiti etnik sebagai asas visual; Sylvester Wielding Jussem mewakili generasi pertengahan yang mengolah eksperimen material dan ekspresi kontemporari; manakala Mohamad Faizuan Mat meneruskan legasi ini dengan pendekatan yang lebih konseptual, reflektif, dan dekat dengan isu semasa. Melalui analisis visual dan pemerhatian kuratorial, artikel ini menegaskan bahawa kesinambungan seni antara generasi bukanlah garis lurus, tetapi dialog berlapis yang saling mempengaruhi. The Continuum: 3 Generasi memperlihatkan bagaimana setiap artis merundingkan kedudukan mereka dalam wacana seni semasa, sekali gus memperkukuh pemahaman tentang evolusi seni tempatan dan membuka ruang baharu untuk membaca masa depan seni Malaysia melalui lensa intergenerasi.