An application detector system for computer security purpose - Lim, Eng Hooi (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 2002)
Rekaan sistem pengesan yang bertujuan untuk keselamatan komputer telah menyumbang ke arah penciptaan sistem keselamatan komputer yang mempergunakan perkakas dan perisian. Fokus utama bagi penyelidikan ini ialah untuk membina sistem keselamatan komputer yang mampu memberi kemudahan kepada pihak berkuasa untuk mangawal keadaan komputer di dalam makmal komputer. Sebarang perpindahan komputer tanpa kebenaran akan menyebabkan isyarat dihantar kepada komputer pihak berkuasa melalui "Serial Port". Tambahan pula, sistem pengesan ini juga mempunyai "Graphical User Interface" (GUI) yang membolehkan pihak berkuasa untuk mengenalpasti lokasi bagi komputer yang telah digerakkan. Justeru itu, pengunaan sistem pengesan ini akan menigkatkan tahap kecekapan dan keupayaan sistem keselamatan di dalam makmal komputer di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS)