WEED SOLUT-ION®AS ADJUVANT TO INCREASE HERBICIDE EFFICIENCY IN WEEDING - Kamalul Adham, Che Ruzlan; Choon Chek, Tan; Muhamed Ramdhan, Ab Latiff; Norhafiza, Abd Latip
Weed Solut-ioN® ialah adjuvant herbisid inovatif yang berfungsi meningkatkan keberkesanan racun rumpai melalui mekanisme pengikatan bahan aktif, pembukaan stomata rumpai, serta penghantaran bahan aktif ke sel sasaran. Kajian menunjukkan penggunaan Weed Solut-ioN® membolehkan pengurangan kadar racun rumpai sehingga 50% bagi kawasan kelapa sawit pra-matang dan 70% bagi kawasan matang, tanpa menjejaskan keberkesanan kawalan rumpai. Ujian lapangan mendapati tempoh kawalan rumpai am (GWC) meningkat sehingga 6 minggu di kawasan pra-matang dan 12 minggu di kawasan matang, dengan penjimatan kos keseluruhan antara 7% hingga 19% setahun. Tambahan pula, tiada simptom fitotoksik seperti lecuran atau kecacatan pertumbuhan dikesan pada pokok sawit. Formulasi Weed Solut-ioN® yang mesra alam, mudah terbiodegradasi, dan selamat untuk pengguna menjadikannya pilihan lestari yang selaras dengan piawaian MSPO, RSPO dan FSC. Secara keseluruhannya, Weed Solut-ioN® terbukti berkesan dalam meningkatkan kecekapan penggunaan herbisid dan menyokong pengurusan rumpai yang lebih mampan di ladang kelapa sawit.