Menilai keberkesanan aktiviti merumpai di kawasan tanam semula sawit dengan menggunakan dron pengimejan - Shahrul Azman, Bakar; Kamalul Adham, Che Ruzlan; Muhamed Ramdhan, Ab Latiff; Che Ahmad Hafiz, Che Manan; Yang Ping, Lee; Haryati, Abibin; Mohd Razman, Abd Latif; Muhammad Khairul Anuar, Mohd Noor
Kajian ini bertujuan menilai keberkesanan aktiviti merumpai di kawasan tanam semula kelapa sawit menggunakan teknologi pengimejan dron sebagai alternatif kepada kaedah pemantauan konvensional. Kaedah tradisional yang bergantung kepada pemerhatian visual sering terbatas dari segi ketepatan, liputan kawasan, dan masa pemantauan. Melalui penggunaan dron multispektral serta perisian pemprosesan imej seperti Agisoft, ENVI, dan ArcGIS, penilaian keberkesanan racun rumpai dapat dilakukan secara lebih tepat dan menyeluruh. Hasil pemantauan menunjukkan litupan rumpai berkurang daripada 100% kepada 31% dalam tempoh lima minggu selepas semburan, membuktikan keberkesanan kaedah ini dalam menganalisis perubahan vegetasi secara kuantitatif. Pendekatan ini bukan sahaja mempercepatkan proses pemantauan, tetapi juga meningkatkan kecekapan tenaga kerja dan membantu membuat keputusan berdasarkan data empirikal. Secara keseluruhan, teknologi pengimejan dron menawarkan kaedah moden dan efektif dalam pengurusan rumpai di ladang tanam semula kelapa sawit.