Kaedah semburan udara menggunakan dron untuk kawalan rumpai di kawasan tanam semula kelapa sawit - Shahrul Azman, Bakar; Kamalul Adham, Che Ruzlan; Yang Ping, Lee; Haryati, Abibin; Che Ahmad Hafiz, Che Manan; Muhamad Asyraf, Abd Razak; Mohd Najib, Abd Rasid; Muhamed Ramdhan, Ab Latiff; Muhammad Khairul Anuar, Mohd Noor; Amran, Abdullah; Mukhlis Hidayat Ali, Hanaphiah
Kajian ini membincangkan penggunaan teknologi dron sebagai kaedah alternatif dalam kawalan rumpai di kawasan tanam semula kelapa sawit. Kaedah konvensional seperti penyemburan manual menggunakan penyembur bergalas memerlukan tenaga buruh yang tinggi dan mengambil masa yang lama. Penggunaan dron menawarkan penyelesaian yang lebih efisien dengan produktiviti yang meningkat sehingga sepuluh kali ganda, serta kos operasi yang lebih rendah setelah mencapai skala penggunaan tertentu. Kajian kes yang dijalankan di Ladang Mengkarak 2 menunjukkan bahawa semburan udara menggunakan dron berupaya mengurangkan litupan rumpai secara signifikan dalam tempoh sebulan, seperti yang dibuktikan melalui imej multispektral. Selain meningkatkan keberkesanan kawalan rumpai, kaedah ini juga mengurangkan risiko pendedahan pekerja kepada bahan kimia berbahaya dan menyumbang kepada pertanian yang lebih selamat serta berteknologi tinggi. Secara keseluruhan, semburan udara menggunakan dron merupakan pendekatan moden yang berpotensi besar dalam meningkatkan produktiviti dan kelestarian pengurusan ladang sawit.