MANUAL ISTIADAT PENGEBUMIAN PEMBESAR SARAWAK - Musdi, Shanat; Fatimah, Hj Subet; Jamayah, Saili (Unit Protokol, Istiadat dan Pengurusan Acara Sarawak Jabatan Premier Sarawak, 2025)
Istiadat pengebumian pembesar Sarawak merupakan satu upacara penuh adat dan penghormatan yang mencerminkan warisan budaya serta sistem pemerintahan negeri. Istiadat ini dilaksanakan bagi memberi penghormatan terakhir kepada individu yang telah menyumbang jasa besar kepada negeri, seperti Yang di-Pertua Negeri, Premier atau tokoh-tokoh utama kerajaan. Upacara ini melibatkan protokol rasmi kerajaan, adat istiadat tempatan, dan elemen keagamaan yang bersesuaian dengan latar belakang orang yang disantuni. Lazimnya, istiadat ini disertai oleh pemimpin-pemimpin negara dan negeri, wakil kerajaan persekutuan dan negeri, ketua masyarakat, dan rakyat jelata yang hadir untuk memberikan penghormatan terakhir dalam suasana penuh tertib dan hormat. Terdapat Tiga (3) kategori Pembesar Wilayah yang layak menerima perkhidmatan Istiadat Pengebumian Pembesar Sarawak.