Hubungan Konflik Kerja Keluarga, Sokongan Sosial dan Kesihatan Mental di Badan Berkanun Malaysia: Keperluan Perkhidmatan - Mohd. Shahrul, Kamaruddin (UNIMAS, 2025)

(untitled)
Wanita profesional masa kini berhadapan dengan cabaran besar dalam mengimbangi tuntutan kerjaya dan kehidupan keluarga, terutamanya dalam persekitaran kerja yang semakin kompetitif. Konflik kerja-keluarga yang dialami boleh menjejaskan kesejahteraan mental, apatah lagi jika tidak disokong dengan sistem sosial dan psikologi yang kukuh. Walaupun pelbagai kajian telah dijalankan, terdapat jurang pengetahuan mengenai bagaimana keperluan terhadap perkhidmatan kaunseling dapat mempengaruhi hubungan antara konflik kerja-keluarga, sokongan sosial, dan kesihatan mental dalam konteks wanita profesional di Malaysia. Justeru, kajian ini dijalankan untuk meneliti secara mendalam faktor-faktor yang menyumbang kepada kesejahteraan mental wanita profesional, khususnya dalam persekitaran badan berkanun. Tujuan utama kajian ini adalah untuk mengkaji hubungan antara konflik kerja-keluarga, sokongan sosial dan kesihatan mental, serta mengkaji peranan keperluan perkhidmatan kaunseling sebagai pembolehubah moderator. Kajian ini bertujuan menjawab persoalan sejauh mana konflik kerja dan konflik keluarga memberi kesan kepada kesihatan mental, serta sama ada sokongan sosial dan keperluan kaunseling dapat mempengaruhi hubungan tersebut. Beberapa hipotesis telah dikemukakan, termasuklah jangkaan bahawa konflik kerja dan keluarga memberi kesan negatif terhadap kesihatan mental, manakala sokongan sosial dan perkhidmatan kaunseling memainkan peranan sebagai faktor pelindung. Seramai 362 wanita profesional yang berkhidmat di badan berkanun Malaysia telah dipilih melalui kaedah persampelan bukan rawak bertujuan. Data dianalisis menggunakan pendekatan disjoint two-stage dengan bantuan perisian SmartPLS. Kajian mengukur subdimensi konflik kerja dan keluarga serta tiga sumber sokongan sosial (keluarga, rakan-rakan, dan individu signifikan) terhadap kesihatan mental. Keperluan perkhidmatan kaunseling diuji sebagai pembolehubah moderator. Dapatan kajian