Quantifying Sexual Dimorphism of Spiderhunters (Family Nectariniidae) Using Logistic Regression Analysis - Siti Nurlydia, Sazali @ Piksin (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 2005)
Burung 'spiderhunter' (famili Nectariniidae) adalah monomorfik. Kqjian morfometrik ini telah dijalankan menggunakan spesimen kering milik Muzium Sarawak. Kajian ini dýalankan hagi menentukan ciri-ciri morjologi yang boleh membezakan jantan dan betina dengan menggunakan analisis 'logistic regression'. Perbezaan signifkan telah ditemui pada panjang paruh bagi spesies 'little spiderhunter' (A. lonQirostra) dan pada panjang sayap untuk tiga spesies iaitu yellow-eared spiderhunter' (A. chrysoQenys), 'long-billed spiderhunter' (A. robusta dan 'grey-breasted spiderhunter' (A. modesty . Walau bagaimanapun, tiada buk-ti menunjukkan hahawa terdapat perbezaan di antara jantan dan betina dalam ciri-ciri morfologi yang dikaji untuk spesies 'thick-hilled spiderhunter' (A. crassirostris), 'spectacled spiderhunter' (A. avi aster, 'streakybreasted spiderhunter' (A. at tnis dan 'whitehead's spiderhunter' (A. 'uliae. Secara keseluruhannya, 'sexual dimorphism ' untuk hurung 'spiderhunter' telah memhuktikan bahawa jantan mempunyai saiz yang lebih hesar bey-banding betina untuk ciri-ciri morfologi yang dikaji. Ini merupakan kesan daripada pemilihan semulajadi dan pemiihan seksual.