Pemeliharaan Tradisi Seni Tatu Dalam Budaya Masyarakat Iban - Mohammad Sufiyan, Ali Osman (Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2025)
Tradisi seni tatu masyarakat Iban merupakan simbol dan identiti budaya masyarakat tersebut dalam bentuk kepercayaan dan apresiasi dengan kearifan tradisi yang diwarisi secara turun temurun untuk membentuk kepercayaan, kesenian dan manifestasi dalam kebudayaan.Tradisi seni tatu yang diamalkan oleh masyarakat Iban mempunyai nilai seni yang sangat signifikan kerana dikategorikan sebagai satu warisan budaya tak ketara dalam kebudayaan mereka. Walau bagaimanapun, perubahan globalisasi telah mengubah pemikiran masyarakat Iban terhadap tradisi seni tatu yang diamalkan oleh nenek moyang mereka. Oleh itu, melalui penyelidikan ini bertujuan untuk memelihara tradisi seni tatu yang terdapat dalam budaya masyarakat Iban. Perkembangan tradisi seni tatu dalam budaya masyarakat Iban ini dilihat dari zaman dahulu sehingga pada zaman sekarang. Tradisi seni tatu masyarakat Iban merupakan satu tradisi yang diamalkan oleh nenek moyang mereka pada zaman dahulu sehingga ke hari ini. Penyelidikan ini menggunakan reka bentuk penyelidikan deskriptif yang digunakan untuk menerokai kehidupan seharian masyarakat Iban. Penyelidikan ini menggunakan pendekatan kualitatif sepenuhnya yang memerlukan penyelidik melakukan proses pengumpulan data secara kajian kerja lapangan iaitu menggunakan kaedah pemerhatian turut serta, temu bual, dan dokumentasi. Hasil daripada penyelidikan ini berupaya untuk membentuk langkah bagi mengekalkan pengamalan tradisi seni tatu dalam budaya masyarakat Iban. Ia bertujuan untuk terus mewujudkan nilai-nilai seni dan budaya masyarakat Iban dalam tradisi seni tatu yang diamalkan oleh mereka. Secara keseluruhannya, penyelidikan ini berupaya untuk memelihara, mengekalkan dan menjadi perintis kepada penyelidikan-penyelidikan yang berkaitan dengan tradisi seni tatu masyarakat peribumi pada masa hadapan.