UJIAN KEBOLEHGUNAAN REKABENTUK PAPARAN SISTEM MAKLUMAT PELAJAR DI UNIMAS. - NATRAH, ZAKARIA (Universiti malaysia sarawak (UNIMAS), 2005)
Kajian ini bertujuan untuk menguji kebolehgunaan rekabentuk paparan Sistem Maklumat Pelajar (SMP). Ciri-ciri kebolehgunaan yang diuji adalah kejelasan status sistem, kesesuaian sistem diantara keadaan sebenar, kawalan dan kebebasan pengguna, pencegah kesalahan serta pertolongan dan dokumentasi. Responden kajian terdiri daripada 14 orang pelajar tabun 3 dari Fakulti Sains Kognitif dan Pembangunan Manusia di Universiti Malaysia Sarawak. Intrumen yang digunakan di dalam kajian ialah personal komputer. perisian Sistem Maklumat Pelajar dan borang soal selidik. Responden akan menjawab borang soal selidik selepas mereka mengguna dan menilai paparan sistem. Kaedah penilaian Heuristik telah digunakan dalam mendapatkan data kajian. Hasil kajian menunjukkan Sistem Maklumat Pelajar mempunyai dua ciri kebolehgunaan daripada lima ciri kebolehgunaan yang diuji. Dua ciri kebolehgunaan tersebut ialah kesesuaian sistem diantara keadaan sebenar dan pencegah kesalahan. Kesimpulan daripada kajian ini ialah SMP tidak mempunyai tahap kebolehgunaan yang optimum.