PROSEDUR LATIHAN PEMINDAHAN KECEMASAN BOEING 737-400 OLEH KAKITANGAN KABIN UTAMA (PI): ANALISIS TUGAS HIRARKI - Marliana, Husin (Universiti malaysia sarawak (UNIMAS), 2000)
Kajian yang dijalankan ini adalah mengenai prosedur latihan pemindahan kecemasan pesawat Boeing 737-400 yang dikendalikan oleh kakitangan kabin utama dengan menggunakan kaedah Analisis Tugas Hirarki. Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk melihat perbezaan prosedur pemindahan kecemasan di antara prosedur di darat dan di dalam air dan seterusnya membentuk satu model mental berdasarkan kepada kedua-dua prosedur tersebut. Data yang dikumpulkan untuk kajian ini adalah secara SEP manual iaitu rujukkan yang digunakan oleh kakitangan MAS dan juga membuat temuramah dengan kakitangan kabin utama (PI) . Keputusan yang didapati dianalisis secara analisis tugas hirarki dengan membentuk carta alir dan gambarajah pokok. Keputusan menunjukkan perbezaan yang nyata di antara kedua-dua prosedur tersebut. Walaubagaimanapun langkah asasnya adalah sarna dan ini membolehkan satu model mental dibentuk untuk mewakilkan kedua-dua prosedur tersebut. Kajian ini sangat penting sebagai as as untuk membangunkan simulasi pemindahan kecemasan.Ia juga boleh dijadikan rujukan dalam memperbaiki prosedur latihan pemindahan kecemasan yang sedia ada.