Sarawak dan Kebakaran Secara Umum (Jilid 1) : Pengurusan dan Pencegahan Kebakaran Hutan Sarawak) - Meekiong, Kalu (Jabatan Hutan Sarawak, 2025)
Buku ini adalah berkaitan dengan maklumat asas berkaitan dengan Sarawak, api dan juga laporan-laporan yang berkaitan. Maklumat-maklumat asas yang terdapat dalam buku ini diharap dapat dijadikan sebagai rujukan dan panduan dalam hal-hal yang berkaitan dengan pengurusan dan pencegahan kebakaran hutan, yang disentuh secara lebih mendalam dalam siri buku yang berikutnya, iaitu; Buku 2 – Pelan Induk Pengurusan dan Pencegahan Kebakaran Hutan di Sarawak, Buku 3 – Garis Panduan Pengurusan dan Pencegahan Kebakaran Hutan Tanah Gambut, Buku 4 – Pelan Pengurusan dan Pencegahan Kebakaran Hutan Simpan Bakam (2026–2030), dan Buku 5 – Pelan Pengurusan dan Pencegahan Kebakaran Hutan Simpan Sabal (2026–2030). Maklumat-maklumat asas seperti cuaca didapati sangat signifikan dalam menentukan kawasan yang berisiko untuk mengalami kebakaran hutan. Diharap maklumat-maklumat yang direkodkan di dalam buku ini boleh dijadikan sebagai rujukan dan panduan kepada pihak Unit Khas Kebakaran Hutan Sarawak (UKKHS) dibawah Jabatan Hutan Sarawak (JHS).