Orientalisme dan Intertekstualiti dalam Novel Melayu Pertama di Dunia - MUHAMMAD QHIDIR, MAT ISA (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2022)
Makalah ini berdiskusi tentang novel pertama Melayu di dunia iaitu Hikayat Panglima Nikosa Mendapat Kesusahan Waktu Perang Sampai Mendapat Kemenangan (1876) pada perspektif perbincangan Orientalisme dengan kerangka analisis Teori Intertekstualiti oleh Julia Kristeva sebagai justifikasi resolusi kajian. Orientalis cenderung mengemukakan tesis bahawa nilai dinamik, progresif dan reformis penulis-penulis tempatan pada era kolonialisasi merupakan hasil didikan dan bimbingan pentadbir kolonial. Maka, persoalan utama yang ingin ditelusur ialah, adakah novel HPN ini merupakan novel prokolonial ataupun sebenarnya sebuah satira peribumi (the others). Jawapan kepada persoalan besar tersebut diteliti pada tiga objektif makalah iaitu; memerihalkan karekter penulis Ahmad Sawal Abd. Hamid; menganalisis perkembangan intelektualisme suku Minangkabau; dan ketiga membincangkan kritikan-kritikan pengkaji barat seperti J.H. Walker, H.W. Racee dan P.L. Thomas (1983) tentang novel HPN. Kajian kualitatif ini menggunakan terapan teori Intertekstualisi Julia Kristeva ke atas manuskrip HPN dan autobiografi My Life in Sarawak oleh R.M. Broke. Tesis makalah ini berpandangan HPN berdasarkan pembuktian terapan teori Intertektualiti menunjukkan; karakter Ahmad Syawal merupakan manifestasi keunggulan intelektualisme dan sistem sosial masyarakat timur. Kedua, pemikiran progresif dan reformis pengarang tersandar kepada dualisme sistem pendidikan abad ke-19 di Minangkabau dan ketiga, hujah-hujah yang disandarkan oleh pengkaji barat terlihat konfliktif, kabur dan selektif. Aspek centricity, idiosinkratik kepengarangan serta langgam pengarang terkesan dalam kajian ini.