‘Yang Indah-Indah’: Bahasa dan Ideologi dalam Pantun Perbahasan Dewan Negara Mesyuarat Parlimen Ke-14 = ‘Yang Indah-Indah’: Language and Ideology in Discourse of Pantun of Dewan Negara 14th Parliament - Muhammad Qhidir, Mat Isa (Research and Library Division, Parliament of Malaysia., 2023)
Pantun merupakan kesenian sastera Melayu tertua menuntut kepada penciptaan ‘yang indah-indah’. Selain gatra ritma muzik yang harmoni, tingkah-meningkah yang jelas kedengaran, pantun bahkan padat dan transendental pada kiasan bagi menyampaikan maksud tertentu. Oleh sebab itulah, ahli politik cenderung memanfaatkan seni ini dalam wacana politik sebagai strategi diskursif untuk berbahas kerana pantun sifatnya ringkas tetapi menggoda, tepat, padat dan sangat mendalam kesan tujahannya. Kesan ini menjadikan pantun antara sumber penting untuk menjelaskan fenomena bahasa dan kuasa yang berlaku dalam perbahasan. Maka, kajian ini berobjektif untuk menjelaskan hubungan bahasa dan kuasa dalam bentuk-bentuk pantun serta menganalisis prinsip-prinsip yang menunjangi keindahan pantun diucapkan dalam teks Penyata Rasmi Parlimen Keempat Belas, Dewan Negara. Kajian ini mengaplikasikan model Analisis Wacana Kritis van Djik khususnya skema The Ideological Square dan teori sastera iaitu Puitika Sastera Melayu (PSM). Rumusan mendapati, selain daripada fungsi prosedural pantun juga penting untuk membina polarisasi binari dengan penggunaan strategi diskursif seperti Pembuktian, Puji Diri, Ketermangsaan, Keterbebanan, Pengungkapan, Ilustrasi, Argumentasi, Generalisasi dan Metafora. Pantun-pantun yang dianalisis juga didapati secara relatif memenuhi keenam-enam prinsip ‘yang indah-indah’ berdasarkan teori PSM.