Artifak Budaya Material : Masyarakat Iban di Sarawak - Gregory Kiyai, Keai; Noria, Tugang (DBP, Kuala Lumpur, 2025)
Artifak budaya merupakan peralatan yang sangat penting dalam memobilisasikan kebudayaan dan kesenian Iban dalam menjalankan pekerjaan harian, memenuhi keperluan ritual dan sebagai manifestasi dan simbol penting dalam pengekalan tradisi nenek moyang mereka pada masa lampau.