Pendekatan Sensitif Budaya dalam Pendidikan Kesihatan Seksual dan Reproduktif - Mohammed Rasheedan, Ellin; Siti Hazariah, Abdul Hamid; Siti Roshaidai, Mohd Arifin; Haliza, Hasan (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2025)
Pendidikan Kesihatan Seksual dan Reproduktif (KSR) semakin menjadi isu penting dalam masyarakat moden, khususnya dalam menangani kes penderaan seksual dan fizikal terhadap kanak-kanak. Namun, dalam kalangan ibu bapa, perbincangan mengenai seksualiti masih dianggap sebagai topik tabu, menyebabkan kekurangan maklumat dan panduan bagi remaja dalam membuat keputusan berkaitan kesihatan seksual dan reproduktif. Ulasan ini membincangkan buku Berbual-bual dengan Anak tentang Seksualiti karya Wan Nur Syakira (2023) yang menawarkan pendekatan berbasis budaya dalam mendidik anak-anak mengenai seksualiti. Buku ini bertujuan meningkatkan kesedaran ibu bapa dan menyediakan panduan berstruktur untuk membina dialog terbuka yang selari dengan nilai dan norma masyarakat. Ulasan ini menekankan kepentingan penggunaan bahan rujukan yang sensitif budaya bagi memperkasa ibu bapa dalam mendidik anak-anak mereka tentang seksualiti secara holistik dan bertanggungjawab.