Subdialek Melayu Sarawak di Batang Sadong - Salbia, Hassan; Norazuna, Norahim; Mohd Hardyman, Barawi (Pustaka Negeri Kuching, 2024)
Buku Subdialek Melayu Batang Sadong ini merupakan suatu deskripsi tentang sistem fonologi, morfologi dan sintaksis kelompok dialek Melayu Sarawak yang dituturkan di kawasan Batang Sadong meliputi Gedong,Simunjan, Sebuyau dan Asajaya. kandungan buku ini turut membincangkan aspek dialektologi dan geolinguistik yang menelusuri perkembangan dan penyebaan dialek Melayu Sarawak dan variasi-variasinya. Label "Dialek Melayu Sarawak" yang sinonim dengan subdialek Melayu Kuching bukan hanya mewakili satu variasi bahasa sperti anggapan sesetengah orang. Dialek Melayu Sarawak bersifat heterogenus dan sekurang-kurangnya ada 4 kelompok subdailek Melayu Sarawak telah dikenal pasti iaitu subdialek Sg.Sarawak, Sg. Rejang, Batang Sadong, dan Kalaka-Saribas. Deskripsi sistem linguistik sesuatu bahasa merupakan langkah pertama ke arah pemantapan dan pelestariannya.Penghasilan buku ini menandakan permulaan projek penulisan buku bersama Pustaka Kuching, yang memeri sistem linguistik bahasa sukuan di Sarawak.Buku ini amat sesuai dijadikan rujukan kepada pelajar dan tenaga pengajar universiti, pengkaji serta orang perseorangan yang ingin mempelajari dialek Melayu Sarawak.