Mediatisasi Dakwah dan Pengaruh Terhadap Muallaf di Negara Brunei Darussalam - Salinayanti, Salim (UNISSA Press, 2024)
Brunei ialah sebuah negara kesultanan kecil yang terletak di Borneo dan bersempadan dengan Negeri Sarawak, Malaysia. Brunei mempunyai persamaan dengan Sabah dan Sarawak dari segi pembentukan kaum, etnik dan kepercayaan agama yang pelbagai. Penduduknya terdiri daripada orang asli Melayu Brunei yang diwakili oleh tujuh etnik iaitu Belait, Bisaya, Brunei, Dusun, Kedayan, Murut dan Tutong; hidup harmoni bersama penduduk bukan peribumi seperti Cina dan lain-lain (Asiyah Az-Zahra, Siti NorKhalbi & Noor Azam, 2017).