Jenayah Penipuan Komersil di Malaysia - Fatin Adha Murad, Murad; Mohammad Rahim, Kamaluddin; Wan Shahrazad, Wan Sulaiman (Penerbit UKM, 2023)
Pada masa kini, jenayah penipuan komersil berlaku di mana-mana sahaja. Dengan ledakan dunia teknologi maklumat, setiap orang dapat mengakses Internet tanpa mengira tempat dan masa serta dapat berkomunikasi dengan lebih mudah dan jimat. Namun, disebalik dunia yang tiada penghujung ini, terdapat juga sisi gelap yang tidak boleh disangkal kewujudannya. Dengan menggunakan internet, penjenayah komersil licik mendapatkan mangsa mereka dengan melakukan pelbagai muslihat. Hal ini menyebabkan mangsa kerugian wang yang besar manakala penjenayah pula dapat menghilangkan diri selepas menipu mangsa. Lebih membimbangkan, semua orang tanpa mengira latar belakang demografi ada potensi menjadi mangsa jenayah penipuan komersil. Dalam meneliti kejadian jenayah penipuan komersil, faktor psikologikal hendaklah dititikberatkan untuk memahami trend pemangsaan dan pemangsaan semula jenayah.