Psikologi Kemangsaaan Jenayah Penipuan Komersil : Tinjauan Literatur - Fatin Adha, Murad; Mohammad Rahim, Kamaluddin; Wan Shahrazad, Wan Sulaiman; Rozainee, Khairudin (Kementerian Dalam Negeri, 2019)
Jenayah penipuan komersil merupakan suatu masalah yang amat dibimbangi oleh setiap pihak. Statistik daripada Jabatan Siasatan Jenayah Komersil menunjukkan peningkatan kertas siasatan daripada tahun 2015 hingga 2017. Terdapat pelbagai faktor yang menerangkan mengenai masalah ini yang terus berlaku dan melibatkan pelbagai pihak dan jumlah kerugian yang besar. Justeru, kertas ulasan ini adalah bertujuan untuk membentangkan faktor psikologikal yang perlu dilihat sebagai suatu aspek yang menyumbang kepada permasalahan jenayah penipuan komersil. Secara khususnya, kertas ini bertujuan untuk melihat faktorfaktor psikologikal yang terlibat seperti faktor personaliti, sikap asertif, kawalan diri dan aspek kognitif yang mempengaruhi individu menjadi mangsa jenayah penipuan komersil. Pengkaji menggunakan kaedah meta-sintesis dalam pengumpulan sumber rujukan secara elektronik. Menerusi kertas ini, pengkaji mencadangkan beberapa faktor psikologikal yang perlu diambil kira untuk menerangkan masalah jenayah penipuan komersil yang perlu dikaji dalam kajian akan datang.