Senario Industri Kelapa dan Prospek eDagang di Malaysia - Nor Hidayati, Zakaria; Ahmad, Jusoh; Hamrila, Abdul Latif (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2024)
Dalam konteks Malaysia, kelapa telah lama menjadi salah satu komoditi utama dalam sektor pertanian selain daripada kelapa sawit, getah dan padi. Dari segi pengeluaran dan produktiviti, penanaman dan perusahaan kelapa secara umumnya adalah tidak berskala besar, berbanding dengan kelapa sawit yang lebih berdaya maju dan mengalami pertumbuhan ekonomi yang lebih stabil. Walaupun penanaman kelapa kebanyakkan dilakukan oleh pekebun kecil dan bilangan perusahaan yang berkaitan adalah terhad, namun pasaran dan permintaan terhadap kelapa dan produk berkaitan kelapa seperti minyak masak, minyak kelapa dara, santan, nate-de-coco, air kelapa, cuka kelapa dan tepung kelapa terus meningkat dengan signifikan.