POPULARITI GPS : PERSPEKTIF DATA, POLA PENGUNDI DAN PERSEPSI RAKYAT - Awang Azman, Awang Pawi; Suffian, Mansor; Novel, Lyndon; Lucy, Sebli; Juna, Liau; Stanley Bye, Kadam; Dick Lembang, Dugun (Amanah Khairat Yayasan Budaya Melayu Sarawak, 2023)
Prestasi Gabungan Parti Sarawak (GPS) Sarawak dijangka memberikan impak positif kepada landskap politik negeri Sarawak. Pilihan raya negeri (PRN) Sarawak ke-12, yang diadakan pada 18 Disember 2021 merupakan tonggak bersejarah bagi negeri Sarawak. Ia merupakan penyertaan pertama Gabungan Parti Sarawak (GPS) dalam PRN setelah BN Sarawak keluar daripada Barisan Nasional (BN) dan menukar namanya kepada Gabungan Parti Sarawak. Perubahan ini berlaku setelah kekalahan Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum 2018.