Kejuruteraan Pengkomposan - Abu Zahrim, Yaser; Habib Musa, Mohamad; Mazlina, Mamat; Mohd Amran, Madlan; Junidah, Lamaming (Penerbit UMS, 2021)
Penukaran sisa organik kepada kompos/baja organik adalah kaedah pemprosesan sisa yang mapan. Penghasilan kompos yang berkualiti tinggi dalam skala yang besar perlu dilakukan dengan mengawal dan mengoptimumkan parameter-parameter kejuruteraan. Dalam buku ini, parameter-parameter yang perlu dipantau berserta ujian-ujian yang perlu dilakukan untuk menghasilkan baja kompos yang berkualiti dibincangkan secara terperinci. Peringkat sebelum dan pascapemprosesan dalam pengkomposan, jenis reaktor pengkomposan, penentuan imbangan tenaga dan haba serta model kinetik yang digunakan dalam pengkomposan turut disertakan.