Komitmen Organisasi Guru Sekolah Rendah di Sarawak - Cammellia, Othman; Abdul Halim, Busari (Universiti Pendidikan Sultan Idris, 2023)
Di Malaysia, pendidikan berkualiti dalam konsep Malaysia Madani merujuk kepada pendidikan yang berfokus pada pembangunan holistik individu yang seimbang dari segi rohani, intelek, jasmani, dan emosi. Komitmen organisasi guru adalah penting bagi merealisasikan hasrat ini serta memastikan kemenjadian murid. Oleh yang demikian, kajian ini mengkaji secara khusus tahap setiap dimensi komitmen organisasi guru di Sarawak. Model Komitmen Organisasi terdiri daripada tiga dimensi iaitu komitmen afektif, komitmen berterusan dan komitmen normatif. Bagi menjalankan kajian ini, sebanyak 899 orang guru di sekolah rendah terlibat sebagai responden. Data kajian ini dikumpul secara atas talian iaitu menggunakan aplikasi Google Forms. Bagi mengukur komitmen organisasi guru ini, soal selidik Three Component Model Employee Commitment Survey (TCM-ECS) yang diperkenalkan oleh Meyer dan Allen (2004) telah digunakan. Kajian ini menggunakan kaedah kuantitatif dan perisian Statistical Package for the Social Sciences 2.9 (SPSS) digunakan untuk menganalisis data. Hasil kajian ini menunjukkan komitmen organisasi guru secara keseluruhan adalah tinggi (M = 3.71; SP= 0.67). Bagi dapatan mengikut dimensi pula, dimensi komitmen afektif mencatat skor min yang lebih tinggi berbanding kesemua dimensi komitmen organisasi (M=3.95, SP= 0.62). Bagi dimensi komitmen berterusan, skor min adalah (M=3.57, SP= 0.81) manakala dimensi komitmen normatif mencatat (M=3.62, SP= 0.80). Kesimpulannya, skor min bagi ketiga-tiga dimensi komitmen organisasi adalah tinggi. Keputusan ini mengesahkan bahawa guru-guru sekolah rendah di negeri Sarawak memiliki keupayaan yang tinggi dalam memberi komitmen semasa menjalankan tugas serta mempunyai semangat kekitaan yang tinggi di sekolah. Implikasi teori yang diperolehi daripada kajian ini adalah penambahan pengetahuan baharu berkaitan dengan tahap komitmen organisasi guru memandangkan kurangnya kajian tentang komitmen organisasi dilakukan di Sarawak. Dari segi implikasi praktikal pula, hasil dapatan boleh dijadikan asas dalam membina strategi untuk meningkatkan tahap komitmen organisasi guru di Sarawak sekaligus dapat menyelesai isu-isu komitmen seperti ketidakhadiran bertugas dan persaraan awal.