Makna Implisit di Sebalik Bahasa Pantang Larang Kaum India - Roslan, Ali; Arvin, Balakrishnan (UNIMAS Publisher, 2024)
Bahasa pantang larang yang dicipta oleh generasi terdahulu dan kemudiannya diperturun kepada warisnya secara lisan bukanlah sesuatu yang sia-sia. Bahasa pantang larang tersebut mempunyai makna implisit yang perlu dicungkil dan difahami dengan jelas oleh generasi sekarang. Dalam konteks kaum India, tujuan disebalik penciptaan bahasa pantang larang antaranya adalah untuk mendisiplinkan masyarakatnya supaya hidup lebih berperaturan dan beradab, tidak terpengaruh dengan budaya asing, dan pada masa yang sama mengamalkan pantang larang yang baik, iaitu yang boleh membina sahsiah diri.