Psikologi Pembangunan Kanak-Kanak: Perkaitan Antara Psikologi Pendidikan Barat Dan Psikologi Pendidikan Islam - Siti Atiyah, Ali; Samhani, Ismail; Nurfaizatul Aisyah, Ab Aziz; Abdul Rahman, Omar (Islamic Education Programme, Academy of Islamic Studies, University of Malaya, 2019)
Pendidikan Islamdan Baratdilihat jauh berbeza terutamanya dalam aspek dasar dan matlamat. Pendidikan Islamberorientasikan ketuhanan, untuk mencapai makrifat Allah dan mengarahkan kepada kejayaan di dunia dan akhirat manakala pendidikan Baratberacuankan ideologi pemikiran manusia yang meletakkan akal manusia di tempat tertinggi. Walaubagaimanapun, kedua-dua acuanBaratdan Islamini berpaksikan kepada satu tunjang utama iaitu pembangunan psikologi dalam membangunkan karakter dan peribadi manusia yang bertamadun, yang awalnya dibentuk dari awal umur lagi. Namun, proses westernisasi ilmu memberi kesan kepada sistem pendidikan Islamyang akhirnya ia dilihat sebagai kehilangan identiti dan lebih malang, memberi kesan kepada generasi anak-anak pada dewasa ini. Di celahan jurang perbezaan yang besar antara keduanya, terdapatnya hubung kait dan persamaan yang perlu diangkat dan dinilai semula serta dimurnikan selari dengan konsep Islam. Penyepaduan di antara dua nilai ini dilihat bakal memberi kesan kepada institusi pendidikan di sampingmembina keyakinan terhadap sistem pendidikan Islamyang syumul dan jauh daripada kelompangan.