Menguruskan Ketidaktentuan Ekonomi Menggunakan Komunikasi Pemasaran Bersepadu - Siti Aishah, Chu Abdullah; Khadijah, Mohamad Tuah (2024)
Pandemik COVID-19 yang melanda dunia pada 2019 telah menjejaskan ekonomi global dengan teruk sehingga mengakibatkan banyak perniagaan menggulung tikar dan ramai kehilangan pekerjaan. Ini telah mewujudkan ketidaktentuan ekonomi. Oleh itu, tujuan makalah ini adalah untuk meneroka peranan komunikasi pemasaran bersepadu semasa ketidaktentuan ekonomi. Tinjauan literatur menunjukkan bahawa komunikasi pemasaran bersepadu boleh digunakan sebagai instrumen strategik untuk pengurusan krisis. Kajian ini mendapati pengurusan krisis dan komunikasi pemasaran bersepadu berkongsi matlamat yang sama, termasuk mengurangkan risiko, mengurangkan ketidaktentuan dan mencapai objektif organisasi. Selain itu, komunikasi pemasaran bersepadu terbukti sebagai alat komunikasi yang berkesan dalam mengawal ketidaktentuan ekonomi, menekankan kepentingan mengekalkan usaha komunikasi pemasaran, seperti penjenamaan dan pengiklanan. Selain itu, pemasaran digital muncul sebagai saluran penting dalam komunikasi pemasaran bersepadu, membolehkan organisasi berkembang maju di tengah-tengah ketidaktentuan ekonomi.