Perbualan berimplisit dalam Filem-Filem Klasik Malaysia (P. Ramlee): Analisis Semantik Inkuisitif : Implicit Conversations in Malaysian Classic Films (P. Ramlee): Inquisitive Semantics Analysis - Nur Ezatull Fadtehah, Hedel; Mary Fatimah, Subet (Universiti Teknologi Malaysia, 2023)
Filem-filem klasik P. Ramlee turut menggunakan perbualan tersirat dalam menyampaikan sesuatu mesej namun tidak dapat diterjemah secara harfiah. Bagi merungkai perkara tersebut, maka, dua objektif diketengahkan iaitu mengenal pasti ujaran berimplisit dalam karya filem P. Ramlee dan menganalisis pemikiran dan keintelektualan masyarakat Melayu dalam filem tersebut. kajian kualitatif dengan menggunakan reka bentuk deskriptif dan analisis kandungan. Kajian kali ini hanya mengetengahkan lima buah data filem P. Ramlee yang mendapat jumlah tontonan yang tinggi di aplikasi YouTube daripada 10 filem yang terpilih. Namun, kajian ini hanya membincangkan filem Seniman Bujang Lapok yang melimitkan dua data untuk dianalisis. Data dianalisis menggunakan pendekatan semantik inkuisitif (SI) oleh Jalaluddin (2014), dibantu dengan aplikasi teori relevans (TR) daripada Sperber dan Wilson (1986, 1995) dan Rangka Rujuk Silang (RRS) daripada Kempson (1986). Hasil kajian mendapati bahawa filem-filem P. Ramlee mengandungi unsur pemikiran dan keintelektualan masyarakat Melayu yang terserlah daripada ujaran berimplisit tersebut. Oleh itu, berpandukan pendekatan SI, TR dan RRS, pengkaji dapat mengetahui asbab penggunaan ujaran berimplisit diujarkan dalam filem P. Ramlee dengan hubung kait data, teori, kognitif dan falsafah demi mencungkil akal budi penuturnya.