Ramadan : Puasa menuju taqwa - Siti Aisyah, Yahya; Rahanah, Mohd Yasin@Bachok; Zaiton, Hassan; Siti Nor Analina, Othman; Mazlyen, Samah (UNIMAS Publisher, 2024)
“Mama, kenapa kita kena puasa?” Anak-anak kita selalunya telah diajar untuk berjinak-jinak dengan ibadah puasa di bulan Ramadan seawal usia 7 tahun. Namun, fahamkah mereka apa sebenarnya tujuan puasa? Buku mini dengan infografik yang menarik ini menerangkan secara ringkas mengenai perkara-perkara berikut : Tujuan sebenar kita puasa; Puasa untuk taqwa; Apa itu taqwa?; dan cara capai taqwa; Sunnah nabi dalam bulan Ramadan; Koleksi zikir ringkas sebagai amalan harian; dan Beberapa lagi topik membuka minda seperti puasa daripada sudut pandang sains. Sebagai bonus, buku ini juga dilengkapi dengan 'checklist' amalan harian di bulan Ramadan. Ringkas dan praktikal, buku ini sesuai untuk sesi ‘storytelling' bersama anak-anak, sebagai bahan bacaan di tadika, dan juga dijadikan sebagai hadiah bermanfaat untuk si comel tersayang. Jom berpuasa untuk bertaqwa!