PENYALAHGUNAAN BAHAN DI KALANGAN REMAJA: SATU KAJIAN DI SEKOLAH MENENGAH SARAWAK - Hong, Kian Sam; George Tan, Geok Shim; Gan, Siew Ling; Peter, Songan; Abang Ekhsan, Abang Othman; Hasbee, Hj Usop; Mohd. Razali, Othman; Abang, Ahmad Ridzuan; Hatta, Arabi; Shahren, Ahmad Zaidi Adruce (AADK, 2011)
Menurut United Nation Office on Drugs and Crime (2007), penglibatan remaja dalam penyalahgunaan bahan secara global, semakin meningkat. Artikel ini memaparkan dapatan penyelidikan yang bertujuan untuk mengkaji peranan gaya keibubapaan, identiti etnik, sosio-demografi keluarga/diri dan faktor sekolah dalam penyalahgunaan bahan di kalangan remaja tingkatan 1, 2, dan 4 di Sarawak. Kajian ini berbentuk survei keratan rentas yang melibatkan penggunaan soal selidik untuk mengumpul data yang dikehendaki. Sampel kajian terdiri daripada 6798 pelajar Tingkatan 1, 2 dan 4 dari 34 buah sekolah menengah di 11 bahagian di Sarawak. Pelajar melaporkan kadar penyalahgunaan arak dan rokok yang membimbangkan dengan satu perempat pelajar menyatakan segelintir kawan rapat mereka terlibat dalam aktiviti ini. Lazimnya, pelajar lelaki, pelajar Bumiputera dan pelajar sekolah luar bandar mempunyai persepsi bahawa lebih ramai rakan rapat mereka terlibat dalam aktiviti penyalahgunaan bahan tersebut.