KECERDASAN LINGUISTIK DALAM UNGKAPAN KIASAN MELAYU SARAWAK - Santrol, Abdullah; Hamidah, Abdul Wahab (2023)
Kertas kerja ini bertujuan mengkaji kecerdikan linguistik dalam ungkapan kiasan Melayu Sarawak. Kajian ini bertumpu kepada ungkapan kiasan berbentuk positif yang memberi pengajaran, nasihat dan panduan kepada umum. Selari dengan itu, kerangka Gardner (1993) dan Utami Munandar (2003) digunakan untuk menganalisis data ungkapan kiasan yang diperoleh daripada beberapa sumber, merangkumi kajian lapangan dan sumber bertulis. Dapatan kajian menunjukkan bahawa ungkapan kiasan yang wujud dan digunakan dalam masyarakat Melayu Sarawak mempunyai nilai yang tinggi, dapat meyakinkan, mendidik, dan memberi hiburan kepada umum. Ungkapan kiasan Melayu Sarawak turut menggunakan istilah-istilah sains, agama, ekonomi, politik, dan sebagainya yang telah wujud sekian lama dan bukan saja digunakan dalam bidang tertentu, tetapi merentas pelbagai bidang kehidupan serta kekal relevan sehingga sekarang.