Kamus Melayu Sarawak - Melayu Dewan - Santrol, Abdullah; Syaidul Azam, Kamarudin; Hajah Roslin, Haji Majidi; Coretta Herliana, Kura; Dayang Norazan Kartini, Dato Pengiran Haji Zain (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2023)
Kamus ini mengandungi 8120 kata dasar dan 5431 kata terbitan berserta contoh ayat dalam bahasa Melayu Sarawak. Kata dasar bahasa Melayu Sarawak ini dikumpulkan oleh pengkaji dari pelosok negeri Sarawak meliputi bahagian Limbang, Miri, Bintulu, Sibu, Mukah, Sri Aman, Betong, Samarahan, Serian dan Kuching. Kata dasar yang dikumpulkan merangkumi kata yang digunakan dalam kehidupan masyarakat Melayu Sarawak dalam kegiatan ekonomi dan sosial seperti flora dan fauna, anggota badan, kata sapaan dan gelaran, serta kesenian dan kebudayaan.