MENILAI KESEDARAN, PERSEPSI DAN SIKAP GURU TERHADAP ABJAD DUNGING DAN IMPLIKASI PENGINTEGRASIAN DALAM SUKATAN PELAJARAN BAHASA IBAN - Nathaniel Laja, Jack Aman; Amee, Joan (2023)
Pemeliharaan bahasa asli dan warisan budaya kekal menjadi kebimbangan kritikal di seluruh dunia, dengan sistem pendidikan memainkan peranan penting dalam melindungi kepelbagaian linguistik. Kajian ini mengkaji tahap kesedaran, persepsi, dan sikap semasa guru mengenai Abjad Dunging, skrip asli yang mempunyai kepentingan budaya dalam masyarakat Iban. Penyelidikan ini juga menyiasat potensi manfaat dan cabaran yang berkaitan dengan penyepaduan Abjad Dunging ke dalam sukatan pelajaran Bahasa Iban sedia ada di sekolah rendah. Pendekatan kaedah campuran telah digunakan, menggabungkan tinjauan kuantitatif dan temu bual kualitatif dengan guru. Tahap kesedaran dan kefahaman peserta terhadap Abjad Dunging dinilai melalui tinjauan berstruktur, manakala temu bual mendalam memberikan pandangan tentang persepsi dan sikap mereka terhadap skrip. Analisis kuantitatif mendedahkan bahawa guru mempamerkan tahap kesedaran dan pemahaman yang berbeza-beza tentang Abjad Dunging, dengan sesetengahnya memaparkan pengetahuan terhad tentang kepentingan budayanya. Dapatan kajian menunjukkan bahawa tahap kesedaran secara signifikan mempengaruhi persepsi peserta tentang potensi manfaat dan cabaran yang berkaitan dengan penyepaduan skrip ke dalam sukatan pelajaran Bahasa Iban. Penemuan ini memberikan pandangan yang berharga untuk penggubal dasar, pembangun kurikulum dan pendidik yang ingin menghidupkan semula skrip orang asli sambil memperkaya pengalaman pendidikan dan warisan budaya pelajar Iban. Penyelidikan lanjut dalam pendekatan pedagogi yang berkesan dan rangka kerja dasar adalah wajar untuk memupuk pemeliharaan mampan bahasa orang asli dalam landskap pendidikan yang pelbagai.