RUMAH TRADISIONAL MELAYU SARAWAK : SENIBINA DAN RUANG BERCIRIKAN PENGARUH ISLAM - Adibah, Yusuf (Amanah Khairat Yayasan Budaya Melayu Sarawak, 2023)
Penempatan awal penduduk Melayu Sarawak dikatakan bermula di Sungai Sarawak. Di sungai ini munculnya penempatan Melayu yang dikatakan bermula dengan kisah Abang Adi dan Datuk Merpati Jepang. Dalam pengisahan awal tentang permulaan orang yang menduduki negeri Sarawak menunjukkan bahawa Abang Adi merupakan pemimpin di Sarawak yang mana pusat pemerintahannya terletak di Simbuh. Selepas itu, pemerintahan Sarawak telah diserahkan kepada keluarga Datuk Merpati. Anak Datuk Merpati kemudiannya berkahwin dengan dengan Dayang Murdiah, anak Abang Adi, dan keturunan inilah yang memegang kuasa pemerintahan di Sarawak sehinggalah kemudiannya kehadiran Brooke di Sarawak (Sanib Said 2009 ).