Kesahan Kandungan Instrumen Soal Selidik Faktor Yang Mempengaruhi Penerimaan Guru Menggunakan Google Classroom Dalam Pembelajaran Teradun Matematik - Nazri, Sedi; Mohammad Nur Azhar, Mazlan (Asian Scholars Network (ASNet), 2023)
Kajian ini bertujuan untuk menilai kesahan kandungan Instrumen Soal Selidik Faktor Yang Mempengaruhi Penerimaan Guru Menggunakan Google Classroom Dalam Pembelajaran Teradun Matematik dengan menggunakan Indeks Kesahan Kandungan Item (I-CVI) dan Pekali Kappa Diubahsuai (k*). Tujuh orang pakar telah dipilih melalui persampelan bertujuan untuk menilai dan mengesahkan kandungan instrumen soal selidik. Instrumen soal selidik tersebut terdiri daripada 40 item dengan enam pemboleh ubah tidak bersandar dan satu pemboleh ubah bersandar. Hasil kajian menunjukkan bahawa tiga item perlu digugurkan kerana mencatatkan nilai I-CVI dan Pekali Kappa (k*) yang sangat rendah. Keseluruhannya, instrumen soal selidik tersebut menunjukkan kesahan kandungan yang baik dan dapat digunakan untuk kajian rintis.