Pengunaan Padlet dalam Memperkasakan Kemahiran Menulis Esei Pendek Bahasa Jepun - Rokiah, Paee (Malaysia Japanese Language Instructors Society, 2023)
Seiring dengan perkembangan teknologi yang pesat, pelbagai aplikasi telah dicipta sebagai alat bantu PdP. Di era IR4.0, pengintergrasian teknologi dalam kelas sudah menjadi satu kemestian dan pengajar perlu mengadaptasi perubahan dengan mendalami ilmu teknologi terkini agar ia dapat diaplikasikan dalam PdP. Penggunaan teknologi boleh merubah teknik PdP. Ia juga berupaya menambah minat pelajar terhadap PdP kerana pelajar kini lebih banyak menggunakan teknologi dan gadjet dalam kehidupan sehari-hari. Ditambah pula dengan penularan pandemik, pembelajaran secara maya menjadi alternatif kepada pembelajaran bersemuka dan ini membuka lebih ruang kepada penggunaan teknologi dalam PdP.