Ulasan Penyertaan Finalis Pertandingan Bakat Muda Sezaman 2021 Zon Sarawak : Ko-kreasi dan Seni di Lokasi = Review of Sarawak Finalist Entry for Young Contemporaries Award 2021: Co-creation and Art on Site - Mohamad Faizuan, Mat; Hasnul Jamal, Saidon (Universiti Sains Malaysia, 2023)
Pertandingan Bakat Muda Sezaman (BMS) edisi ke-26 pada tahun 2021 anjuran Balai Seni Negara julung kali diadakan dengan temanya “Seni di Lokasi” yang memberi kebebasan kepada peserta untuk memilih sendiri lokasi untuk menghasilkan dan mempamerkan karya mereka. Sejumlah 13 penyertaan dari Sarawak berjaya ke peringkat akhir. Walaupun tiada anugerah utama dirangkul oleh peserta dari zon Sarawak, konsep dan kaedah penghasilan karya-karya mereka mempunyai potensi dalam pembangunan aktiviti seni visual di Sarawak, khasnya dan di Malaysia secara umumnya. Bagi menilai penyertaan seniman dari zon Sarawak secara kritikal daripada perspektif penghasilan karya, ternyata pemahaman tentang lokasi dan kaedah agak berbeza berbanding peserta yang lain. Kaedah penghasilan karya seni yang melibatkan komuniti secara langsung sangat berhubung kait dengan lokasi yang dipilih. Justeru, penulisan ini mengulas dengan lebih terperinci tentang corak pemikiran seniman muda Sarawak dalam edisi BMS kali ini terutamanya berkaitan konsep dan metodologi pengkaryaan.