Huraian umum aspek lnguistik bahasa Kayan - Nancy, Thomas; Santrol, Abdullah (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2006)
Kajian berbentuk tinjauan umum aspek linguistik bahasa Kayan ini dijalankan di Belaga dan Miri. Kajian secara ringkas ini juga lebih menjurus kepada bidang linguistik yang melihat perilaku dan asal bahasa sesuatu kaum, khususnya di Sarawak. Kajian permulaan ini juga bertujuan untuk meneliti aspek kebahasaan komuniti Kayan yang mencakup aspek fonologi, morfologi dan sintaksis. Selain itu, aspek sosiolinguistik seperti perlakuan berbahasa komuniti ini juga turut dipaparkan, Kajian ini juga memberikan gambaran secara ringkas tentang sosiobudaya masyarakat Kayan, di Sarawak.