Illustrasi Puisi Terindah - Mazdan, Ali Amaran; Dilah, Tuah; Badiozaman, Sulaiman; Wan Robiah, Meor Osman (UNIMAS Publisher, 2023)
Buku “Ilustrasi Puisi Terindah” ini merupakan buku yang mengumpulkan hasil nukilan empat orang pengkarya yang berimpian untuk memintal kata menjadi hamparan makna yang indah. Pendekatan yang digunakan juga berbeza kerana setiap puisi yang terdapat di dalam buku ini diterjemahkan menggunakan ilustrasi yang berlainan. Gaya sebegini bukan sesuatu yang asing dalam penulisan puisi, namun ia penting dalam menarik minat khalayak untuk menterjemahkan diksi yang tersirat ke hakikat makna yang tersurat. Pelbagai gaya dan bentuk diaplikasikan dalam penulisan buku ini antaranya menampilkan puisi dari sudut bahasa analogi, metafora dalam puisi, serta penterjemahan ilustrasi cinta dalam puisi.