Dewan Budaya : Senibina dan "Gangguan" Teknologi (Jilid 45 • Bil. 04/2023) - Atta Idrawani, Zaini (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2023)
Tangan kita pada hari ini tidak lekang daripada memegang telefon yang bukan lagi sekadar digunakan untuk menelefon, tetapi untuk melangsaikan segala segi urusan harian. Fail kerja pula disimpan di “awan”, kandungan berita dan hiburan tidak lagi disuap oleh media arus perdana, dan kenderaan sekarang sudah pandai memandu dengan sendiri. Malah perbuatan menulis makalah ini tidak lagi melalui kerja “menulis” sepertimana kata kerja yang lazimnya merujuk pergerakan otot tangan menggunakan pena dan kertas, tetapi lebih kepada menaip sahaja.