Pendekatan Pendidikan Atas Talian Ketika Pandemik dalam Perspektif Hal Ehwal Jaringan Kemasyarakatan Setempat - Mohd Sham, Kamis; Muhd Syahazizamir, Sahmat; Siti Nasuha, Singki; Luqman Hakim, Satiman; Amalia, Madihie (2022)
Bab buku ini merangkumi tujuh subtopik yang memfokuskan kepada kesan pandemik COVID19 ke atas masyarakat majmuk di Sarawak. Antara subtopik adalah berkaitan dengan pengadaptasian falsafah komunikasi dan keukhwahan (perhubungan) sesama insan dalam mengharungi sebuah gaya hidup yang tidak dijangka. Pendidikan merupakan satu elemen yang sangat penting dalam diri manusia, ditambah lagi dengan penyampaian ilmu dari peringkat umur yang muda hinggalah ke warga emas amat perlu dititikberat walaupun dalam keadaan darurat, ‘terkurung’ di rumah demi kesihatan dan kesejahteraan masyarakat. Apatah lagi, situasi yang memerlukan proses adaptasi yang begitu drastik dan mendadak. Sistem kemasyarakatan perlu berfungsi walau dalam keadaan apa jua sekali pun. Implikasi kepada pendidikan atas talian dan evolusi konsep keukhwahan serta jaringan dalam komuniti semasa penularan virus COVID-19 dibincangkan secara mendalam.